ennl
The Great Lakes

Projecten

Na het succes van de renovatie en uitbreiding van de school in Kamembe (Rwanda) heeft de stichting “Help The Great Lakes” nu haar oog laten vallen op een schooltje in Mbaale, Uganda.

Waarom Mbaale?

Dat heeft een bijzondere reden.

Nadat Mussa Segakindi als vluchteling Rwanda had verlaten in 1994 verbleef hij enige tijd in Mbaale. Zijn zoon ging er ook naar deze school en kreeg daar zijn eerste onderwijs. Sinds het jaar 2000 is Mussa in Nederland en heeft hij, na omscholing tot Mondhygiënist Bachelor of Health, een succesvol bestaan opgebouwd. Tijd om iets terug te doen voor de gemeenschap die hem na zijn vlucht uit Rwanda opvingen.

Hij heeft het voorzitterschap van de stichting van Isaack overgenomen en inschrijving bij de Kamer van Koophandel in Leeuwarden laten overzetten naar Nieuwegein. Door het vertrek van de stichting uit Leeuwarden is ook bestuurslid van het eerste uur Catharina van der Meer afgetreden. De door hun vertrek ontstane vacatures zijn inmiddels opgevuld door Herman Wittebrood (secretaris) en Tuti Thissen (penningmeester). Ook hebben Rob van den Bijllaardt en Britta den Uijl-Stenacker zich inmiddels bereid verklaard het Bestuur met hun expertise te willen ondersteunen.

Isaack op zijn beurt heeft na 10 iaar zijn baan bij de gemeente Leeuwarden opgegeven en gaat nu als ZZP-er verder met import/export van goederen naar Uganda. Tegelijkertijd heeft hij een stichting in Uganda opgericht om daarmee de Nederlandse stichting te kunnen ondersteunen, zowel voor Uganda als voor Rwanda. De stichting in Uganda werd op 23 december 2013 officieel geregistreerd en in het Bestuur hebben 7 mensen zitting genomen.

In Nederland heeft het nieuwe Bestuur inmiddels al een gesprek gehad met de Stichting EDUKANS die nauw samenwerkt met de hulporganisatie Impulsis, de organisatie die een groot deel van de financiering voor de school in Kamembe voor haar rekening nam.

EDUKANS heeft al de nodige ervaring opgedaan met scholen in Uganda en heeft al aangegeven te willen helpen.

Op dit moment wordt door de Stichting “Help The Great Lakes” de subsidieaanvraag voorbereid. De verwachting is dat deze aan het begin van de zomer de deur uit zal gaan. Tussentijds is er contact met UNICEF om te bekijken in hoeverre er al voor de school een waterput kan worden geslagen.